حجت الاسلام والمسلمین سید مفید حسینی کوهساری مسئول مرکز ارتباطات و بین الملل حوزه های علمیه در برنامه این هفته تلویزیون اینترنتی پاسخ وابسته به مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه که به مناسب سومین سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی برگزار شد، به «بررسی ابعاد بین المللی شخصیت شهید حاج قاسم سلیمانی» پرداخت […]
حجت الاسلام والمسلمین سید مفید حسینی کوهساری مسئول مرکز ارتباطات و بین الملل حوزه های علمیه در برنامه این هفته تلویزیون اینترنتی پاسخ وابسته به مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه که به مناسب سومین سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی برگزار شد، به «بررسی ابعاد بین المللی شخصیت شهید حاج قاسم سلیمانی» پرداخت و گفت: یکی از ویژگی های مهم حاج قاسم که من به وفور از زبان غیرایرانی ها شنیده ام، جامعیت ایشان بود؛ این شهید بزرگ قدرت این را داشت که بین شور و شعور جمع کند. او توانست جمع بین سیاستمداری و بین المللی بودن و در عین حال ساده و بی آلایش ماندن را به جهان نشان دهد.
وی افزود: حاج قاسم با اطرافیان و خانواده خودش صمیمیت زیادی داشت و در عین اینکه در کارش با مشغله های بسیاری مواجه بود، اما همیشه برای مسائل خانواده اش هم وقت می گذاشت و از آن ها غافل نبود.
حاج قاسم بین کار کارشناسی و توکل به خدا جمع بست
حجت الاسلام والمسلمین حسینی کوهساری خاطرنشان کرد: حاج قاسم توانسته بود، بین کار کاشناسی و دقت مطالعاتی و تفویض، توکل به خدا و توسل جمع ببندد و همه چیز در سیره و تفکر او سر جای خودش قرار داشت.
وی شخصیت شهید سلیمانی را شخصیتی جامع دانست و گفت: ایشان با وجود اینکه یک ایرانی به تمام معنا بود، اما مصالح تمام دنیای اسلام را می دید و ویژگی های یک شخصیت ملی و بین المللی را به صورت توأمان داشت.
حضور در عرصه بین المللی، منطق حفظ اقتدار ملی در هر کشوری است
مسئول مرکز ارتباطات و بین الملل حوزه های علمیه حضور بین المللی جمهوری اسلامی ایران در منطقه را مهم و لازم برشمرد و تصریح کرد: اگر ما بخواهیم صرفاً منافع ملی ایران و ایرانیان را در نظر بگیریم، حتماً باید در عرصه بین الملل حضور داشته باشیم و این منطق حفظ اقتدار ملی در هر کشوری است.
وی با اشاره به اهمیت پاسداری از مرزهای ایدئولوژیک ملل مختلف افزود: اگر ما بخواهیم از مرزهای ارزشی و ایدئولوژیک خود دفاع کنیم و در عین دفاع از شیعه بودن، این مکتب را به دنیا عرضه نماییم، حضور بین المللی ما در کشورهای جبهه مقاومت دارای توجیه عقلانی است.
حضور ما در کشورهای منطقه دارای توجیه انسانی است
حجت الاسلام والمسلمین حسینی کوهساری بیان داشت: اگر فراتر از نگاه اسلامی بخواهیم به عنوان یک انسان و عضوی از جامعه بین المللی به قضیه نگاه کنیم، باز هم حضور ما در کشورهای منطقه توجیه پیدا می کند. چرا که عظمت و ثمرات این اتفاق را جامعه جهانی تجربه کرد.
وی گفت: حاج قاسم هم یک ایرانی تمام عیار بود و هم یک شیعه تمام عیار، مسلمان تمام عیار و یک انسان آزاده اصلاح طلب، ارزش مدار و فطری در پهنه جهانی بود.
فعالیت های حاج قاسم در تاریخ جنگ میان حق و باطل می درخشد
مسئول مرکز ارتباطات و بین الملل حوزه های علمیه اظهار کرد: ما اگر بخواهیم یک نگاه تاریخی به جبهه حق و جبهه باطل داشته باشیم، در چنین نگاهی نیز حرکت ها و شخصیت حاج قاسم در این تقابل به خوبی می درخشد.
وی با تأکید بر تفاوت جدی وقایع اتفاق افتاده در سوریه با سایر کشورهای عربی که موسوم به بهار عربی یا بهار اسلامی بود، اظهار داشت: همانطور که همه می دانیم در سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ در کشورهای مختلفی در سطح منطقه همچون مصر، تونس، لیبی و یمن اتفاقاتی افتاد. اما آنچه در سوریه رخ داد جزئی از یک نقشه بین المللی بود که می خواست جریانی را با ایجاد یک دولت جدید در عراق و سوریه با سردمداری داعش راه اندازی کند.
حاج قاسم از ناامن شدن ایران اسلامی جلوگیری کرد
حجت الاسلام والمسلمین حسینی کوهساری گفت: ما در بُعد ملی، امنیت خود را تأمین کردیم؛ ما به جای اینکه در داخل مرزهای خود به جنگ با دشمنان بپردازیم، در خارج از مرزها به مبارزه با آن ها پرداخته و حاج قاسم و یارانش از ناامنی میهن اسلامی خود جلوگیری کردند.
وی ادامه داد: در نگاه شیعی، دشمنان آمده بودند تا حرم های مطهر اهل بیت علیهم السلام و کیان شیعه را در منطقه با مخاطرات جدی مواجه کنند؛ تا جایی که آن ها در یک روز هزاران نفر را سر بریدند و جنایات سنگین و ناگواری همچون تجاوز به ناموس مردم و بی رحمی در حق کودکان را مرتکب شدند.
حاج قاسم و یارانش از تمامیت ارضی کشورهای منطقه دفاع کردند و این یک حرکت فراشیعی و فراملی بود
مسئول مرکز ارتباطات و بین الملل حوزه های علمیه سپس فعالیت های شهید حاج قاسم سلیمانی را از نگاه فراشیعی بررسی کرد و یادآور شد: دشمنان بر اساس طرح خاورمیانه بزرگ آمده بودند تا کشورهای منطقه را تجزیه نمایند و حاج قاسم با رشادت هایی که داشت از تمامیت ارضی این کشورها دفاع کرد تا علاوه بر دفاع از حریم اهل بیت علیهم السلام به کل امت اسلامی و حتی مردمان غیرمسلمان منطقه کمک نماید و نقشه های شوم قدرت های استعماری و استکباری دچار شکست و عقب گرد کند.
وی گفت: نگاه تک بعدی به حاج قاسم خطاست؛ زیرا خدمات و رشادت های حاج قاسم به نفع ایران، تشیع، جهان اسلام و کشورهای منطقه بود. همچنین او در معادلات بین المللی نقش ایفا کرد.
اگر جامعه جهانی بخواهد به صلح و امنیت برسد، نیازمند ایجاد فرهنگ مقاومت و ایثار است
حجت الاسلام والمسلمین حسینی کوهساری بیان داشت: از آموزه های قرآنی ما برمی آید که اگر جامعه جهانی بخواهد به صلح و امنیت برسد، نیازمند ایجاد فرهنگ مقاومت، ایثار، استقامت، صبر و پایداری است و حاج قاسم این فرهنگ را به مردم دنیا ارائه کرد. اگر این فرهنگ در دنیا نهادینه نشود، ما نمی توانیم در تقابل تاریخی حق و باطل به پیروزی برسیم. خداوند در سوره صف کسانی که در راه او صف واحده تشکیل می دهند را یکی از مسبّحات و پاک کننده های جهانی معرفی کرده است.
وی ایستادگی پای آرمان های دینی را یکی از مطالبات خداوند از بندگانش دانست و افزود: خداوند در آیات دوم و سوم سوره مبارکه صف می فرماید «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ، کَبُرَ مَقْتًا عِنْدَ اللَّهِ أَنْ تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ». خداوند از میخواهد صرفاً بیان کننده آرمان ها نبوده و در عمل پای آن ها بایستیم. روحیه ایستادگی پای آرمان ها ویژگی اصلی شخصیت حاج قاسم بود.
مسئول مرکز ارتباطات و بین الملل حوزه های علمیه اظهار کرد: امروزه مستندات و مدارک محکمی که در زمینه اثبات ابعاد چندگانه حضور ایران در کشورهای جبهه مقاومت قابل ارائه است، در دسترس می باشد.
وی گفت: حفظ امنیت ملی، حفظ امنیت منطقه ای، حفظ ثبات دنیای اسلام و گسترش فرهنگ دفاع از مظلوم و مقاومت در عرصه جهانی، ابعاد مختلف حضور ایران در دیگر کشورهاست. امروزه ۳۰ میلیون نفر از نقاط مختلف دنیا جمع شده و به زیارت حضرت سیدالشهدا(ع) می روند و این امر مرهون امنیتی است که با جان فشانی های حاج قاسم و یارانش ایجاد شده است.
حجت الاسلام والمسلمین حسینی کوهساری با تأکید بر اهمیت امنیت بیان داشت: وقتی که بستر امنی در منطقه حاکم شود، یک بهره مندی عمومی در آن ایجاد خواهد شد و برای اقشار مختلف جوامع می تواند مفید واقع گردد.
بر اساس آموزه های اسلامی، ما باید از هر مظلومی در هر کجای عالم حمایت کنیم
وی با اشاره به وجوب دفاع و حمایت از مظلومان عالم در آموزه های اسلامی ادامه داد: ما در آموزه های قرآنی به صراحت داریم که انسان ها نسبت به همه مستضعفین عالم تکلیف دارند و باید آن ها را کمک کنند. در روایات اهل بیت نیز این امر به تفصیل بیان شده است. از منظر انقلاب اسلامی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز بر این موضوع به صراحت تأکید گردیده است. اما در رابطه با اینکه اگر در هر جای دنیا ملتی مورد ظلم واقع شد، ما به حمایت از آن ها برخیزیم یا خیر، باید به اقتضائات، شرایط و مقدورات خود نگاه کنیم و قطعاً جمهوری اسلامی ایران در این مورد دارای اولویت هایی است. مثلاً در مسئله فلسطین با وجود اینکه این منطقه برای ما بعد جغرافیایی داشته و از جهت مذهبی نیز آنان برادران اهل سنت هستند و ما تشیع، اما به دلیل اینکه این موضوع هم مرتبط با قبله اول مسلمانان بوده و هم بزرگترین مسأله ایجاد شده توسط غرب در دل دنیای اسلام است، برای اینکه عزت و اعتبار دنیای اسلام خدشه دار نشود، جمهوری اسلامی ایران نیز آن را دنبال کرده و دارای اولویت می داند.
مسئول مرکز ارتباطات و بین الملل حوزه های علمیه خاطرنشان کرد: علی المبانی، چه بر پایه مبانی دینی ما و چه بر مبانی انقلابی ما و قانون اساسی و چه بر پایه مبانی وجدان انسانی، هرجا در عالم ظلمی اتفاق بیفتد، ما اگر امکان و توان مقابله با آن را داشته باشیم، این تقابل اتفاق خواهد افتاد و این نقطه آرمانی ماست.
از نگاه حاج قاسم، طلاب باید در وهله اول در سنگرهای جنگ نرم به دفاع از ارزش های اسلامی بپردازند
وی سپس به بررسی اندیشه های شهید سلیمانی در زمینه لزوم حضور و یا عدم حضور طلاب و روحانیون در دفاع از حرم افزود: حاج قاسم دارای یک منظومه فکری و اندیشه مشخصی بود و حرم اصلی را ایران اسلامی می دانست. او جمله ای کلیدی داشت که در آن می گفت ایران حرم است و دفاع از این حرم، دیگر حرم ها را از آسیب ها و مخاطرات حفظ خواهد کرد. لذا ایشان می گفت اصل این است که ما در وهله اول ایران خودمان را حفظ نماییم. اما همان طور که می دانیم در میان شهدای مدافع حرم، شهدای روحانی زیادی هم وجود دارد. اما حاج قاسم با وجود اطلاع از این موضوع می فرمودند ما در میدان نبرد و دفاع، عرصه های مختلفی را داریم و اولویت طلبه ها حتی آن هایی که می خواهند بیایند و در میدان رزم نظامی شرکت کنند، فعالیت و تلاش در عرصه جنگ نرم است. ایشان نقش آفرینی در عرصه جنگ فکری و فرهنگی را اصلی ترین رسالت طلاب می دانسته و بر این امر تأکید داشتند. پس درست نیست که بگوییم شهید سلیمانی با حضور طلاب در عرصه دفاع از حرم مخالف بود، اما می توان گفت که روی اولویت گذاری ها و حضور طلبه ها در عرصه جنگ نرم تأکید داشت.
حجت الاسلام والمسلمین حسینی کوهساری سپس برخی ابعاد علمی و عمق معرفت و بصیرت شهید حاج قاسم سلیمانی را برشمرد و تصریح کرد: به گفته یکی از دوستان ایشان در بحبوحه مشغله های فراوان به دنبال فایل های صوتی برخی سخنرانی های معرفتی همچون سخنرانی های مرحوم علامه مصباح یزدی بود و به گفته خود ایشان در مسیرهای رفت و آمد این محتواهای علمی و معرفتی را گوش می کرد.
حاج قاسم، الگویی تمام عیار برای نسل امروز
وی در پایان با اشاره به اینکه شخصیت شهید سلیمانی مجموعه ای از اندیشه ها، اخلاق و رفتارهای مختلف و آموختنی بود، افزود: این شخصیت موجب می شود، در عصر ما فردی شکل گیرد که الگویی تمام عیار بوده و وقتی به شهادت رسید مراسم تشییع پیکرش به یک تشییع پیکر تاریخی تبدیل شده و عمق نفوذ او نه تنها تا قلب مردم ایران بلکه تا عمق جان افراد و ملل مختلفی در سطح جهان تسری پیدا کند.
نظر خود را وارد نمائید